Vugava je ‘najprirodnije’ dalmatinsko bijelo vino

07.09.2022 | Novosti

Konačan odgovor na pitanje jesu li naša vina organska dalo je 80 doktora biokemije iz 22 zemlje svijeta prije točno deset godina

Na vinska natjecanja malo kada idemo. Ispočetka se ne bismo stigli za njih adekvatno pripremiti, a s vremenom smo zaključili da nam takve vrste priznanja zapravo niti ne trebaju. Naše zlatne medalje su vinoljupci iz cijelog svijeta koji dulje od dva desetljeća posjećuju Podrum, a ultimativna potvrda kvalitete naših vina su vrhunski restorani i distributeri, redom vinski stručnjaci s kojima godinama surađujemo.

No kada nas pozove akademska zajednica, to je sasvim druga priča.

Interes znanstvenika   

U rujnu 2012. godine pristali smo sudjelovati na IX. Međunarodnom kongresu biokemijskih inženjera (EFB Bioprocess Engineering Master Course 2012), multidisciplinarnih znanstvenika posvećenih istraživanju utjecaja tehnologije na preradu i obradu bioloških materijala u brojnim industrijama, pa tako i našoj.

Njihov je cilj bio otkriti u kojoj se mjeri dalmatinski vinari služe tehnologijom u proizvodnji vina te detektirati i nagraditi ona vina koja su istinski produkt tla i na čiju kvalitetu, okus i količinu tehnološke inovacije nisu utjecale.

Tada su se takva vina nazivala “prirodnima” i nitko za njih osim biokemičara nije mario, a danas ih krasi epitet “organska” i apsolutni su hit na vinskom tržištu.

Grand prix za Vugavu 

Nije da nismo znali da u našoj proizvodnji tehnologija minimalno sudjeluje, ali svejedno nam je ukazana golema čast kada je 80 znanstvenika iz 22 zemlje svijeta  Vugavu Lipanović jednoglasno proglasilo najboljim dalmatinskim prirodnim bijelim vinom.

Iako službeni certifikat da su naša vina prirodna nismo tražili, od tada do danas se ništa nije promijenilo. Vina koja proizvodimo i potpisujemo direktni su odraz tla, vremena i okruženja u kojima je grožđe stasalo. Takva će i ostati.

Crtica o ovom kongresu i laureatima objavljena je u Slobodnoj Dalmaciji na današnji dan prije točno 10 godina: https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/supetar-biokemicari-ocjenjivali-nasa-vina-178843

Tradicija duga 150 godina