Vinarija

Naša priča

NAŠA PRIČA

Jedini na svijetu

Vinarija Lipanović dijeli turbulentnu povijest otoka Visa. Vinogradarstvom se bavimo otkad postoji pisani trag o postojanju obitelji i, bez obzira na okolnosti, ustrajni smo u očuvanju naše vinske tradicije.

Igrom slučaja, ili srećom u nesreći, zahvaljujući vojsci koja se desetljećima ukopavala u samo srce otoka, naš Podrum je jedini na svijetu koji se nalazi u vojnom tunelu (potkopu) čija klimatska svojstva i svjetlosna nepropusnost osiguravaju idealne uvjete za skladištenje i čuvanje vina.

NAŠA PRIČA

150 godina posvećenosti

Punih 150 godina Lipanovići njeguju autohtone sorte i proizvode vrhunska vina kakvih nema nigdje na svijetu

Obitelj Lipanović jedna je od viških obitelji kojima je vinogradarstvo utkano u genetski kod. Otkad je 1589. godine prvi Lipanović zakoračio na otok Vis i posadio prvu lozu, obitelj je iz generacije u generaciju posvećeno njegovala vinograde iz kojih su potekle najbolje viške kapljice.

Danas Vinarija Lipanović proizvodi, potpisuje i promovira vina koja su autentičan odraz tla i podneblja iz kojeg dolaze. Jedini parametar kojim se vodimo je kvaliteta grožđa i nikada je nećemo ugroziti masovnom proizvodnjom i povećanjem kvantitete. Čvrsto vjerujemo da jedinstvena viška vina zaslužuju biti prepoznata na domaćoj i globalnoj vinskoj sceni, a to se može postići samo plasmanom najboljeg što otok može dati.

Tradicija duga 150 godina

NAŠA PRIČA

Samo najbolje od Visa

Vinarija Lipanović obrađuje šest hektara vinograda koji su smješteni na vinorodnim položajima središnjeg i jugoistočnog dijela otoka, a proizvodnja varira od 30.000 do 40.000 litara godišnje.

Osim najstarije hrvatske autohtone sorte vugave i viškog plavca malog , koji čine glavninu proizvodnje, Lipanovići sustavno čuvaju i na manjim površinama njeguju manje poznate autohtone sorte među kojima je cipidrag, u svijetu poznat pod imenom zinfandel, te palaruša koju jedini na svijetu kultiviraju i buteljiraju.

Vina Lipanović danas se nalaze na vinskim listama najuglednijih hrvatskih restorana – od šibenskog Pelegrinija, murterske Konobe Boba i hvarskog Laganinija do zadarske Foše, kastavskog Kukurikua i dubrovačke Nautike