Rogač – Viški adut koji obara s nogu

13.04.2023 | Novosti

Ako ste u potrazi za eliksirom zdravlja i dugovječnosti, dođite na Vis i prepustite se drevnim moćima sočnog i aromatičnog rogača. 

Pri posjetu Visu, osim prirodnih ljepota, sigurno će vas na prvu osvojiti i njegovi vremešni ali itekako vitalni stanovnici istančana smisla za humor. Tajna njihove dugovječnosti i mentalne vitalnosti poznata je samo njima, ali dio odgovora sigurno leži u plodovima rogača, biljke koju su im u amanet ostavili Grci. 

Čudna neka sorta taj rogač: vazdazelen, cvate u jesen, nikad ga dočekat’ da sazri, a jednom kad se i to dogodi, plodom te nagradi tek naredne godine. Pa ipak, sve se to na koncu isplati otrpit’ jer njegove su mahune prava riznica zdravlja u kojoj su eliksir mladosti i vitalnosti kroz povijest tražile gotovo sve civilizacije.

Krepat moredu svi kralji i carevi, ma rogač ostaje 

Ivan Krstitelj rogačem je energiju bildao za vrijeme samovanja u pustinji, stari Egipćani i Grci njegovim su pripravcima ispirali bolna (i suha) grla, a hedonistički nastrojeni Rimljani i Arapi ne samo da su gotovo grešno uživali u njegovom sladoru već su uz pomoć njegovih sjemenki odokativno vagali zlato!

Nije poznato kako se od zlata vrijedne mahunarke rogač srozao na hranu za tovare, ali eto, na Visu je sve moguće. Možda su mu ljudi zamjerili okus, a možda i to što im s grane svakodnevno “peta roge”, vrag će ga znat’. Pogrdnom nazivu unatoč, rogač je na Visu srećom ipak opstao, a da zlatni sjaj nije izgubio, svjedoči činjenica da prastari viški mlin za mljevenje rogača, jedini u Hrvatskoj, i dan danas radi punom parom. 

Komiški tusti rogač – rog zlata vrijedan

Svoje mjesto pod viškim suncem rogač je pronašao u komiškoj kotlini uz bok sestrici smokvici i prijateljici joj maslini. Tamo niti kome smeta niti mu ‘ko smeta pa može na miru rasti i razvijati se. A javna je već viška tajna koja se prenosi s koljena na koljeno da najbolje uspijevaju oni rogači koje ne diraš dok se zameću. 

Što bi rekli Višani, pomalo i sve će doć’ na svoje. Filozofija je to koju ovaj otok živi punim plućima, a osim turistima i žiteljima, godi izgleda i rogačima koji zahvaljujući isključivo prirodnoj selekciji već stoljećima daju najveće i najsočnije plodove koje je Hrvatska (a možda i svijet) ikada okusio!

Čokoladno smeđa, gotovo purpurna mahuna komiškog tustog rogača pravi je “kapitalac” koji se na tržištu ističe s 45% šećera, 4% masti, 4% bjelančevina, obiljem kalcija, mangana, selena, cinka, polifenola i vlakana. Vrijedan izvor energije i vitalnosti, odličan je antiseptik i

prirodni neprijatelj stresa. Treba li vam još koji razlog da nam svratite? 

Rogačuša – Slatki život u viškoj režiji

Rogač koji našu vinariju čuva od pamtivijeka možda nije najstariji na otoku, ali svakako ga se isplati posjetiti jer, kao i svaki dobar domaćin, počastit će vas najboljim što ima – moćnom i aromatičnom rogačušom. 

Medeni okus naše najpopularnije rakije vaše će okusne pupoljke u svoju igru uvući lakše nego sfinga putnika željnog novih avantura. Stoga pripazite dok odmarate u sjeni razlistale krošnje i sa svakim novim gutljajem otkrivate djeliće slatkog viškog života čija lakoća postojanja i življenja osvaja na prvu. 

Tradicija duga 150 godina