Kraljica viških delicija

24.08.2022 | Novosti

Svako dalmatinsko misto svoju autohtonu deliciju ima, a Vis ima i dvi! Slasne pogače, viška i komiška, zakusna su marenda u koju su upakirane sve blagodati Mediterana, ali predstavljaju i neobične svjedoke bogate viške povijesti, tradicije i simpatičnog otočnog rivalstva. 

Kulinarski “drž’ ne daj” za jelo bez premca

Višani, spretni trgovci, vješti maslinari i vinogradari, oduvijek su se nadmetali sa svojim komiškim susjedima, vrsnim ribarima. Nema tu zle krvi, već samo puno osebujnog karaktera i želja da jedni druge zafrknu, izazovu i nadmaše. 

Dišpet je prisutan, dakako, i u kužini pa se Višani diče viškom pogačom dok Komižani promoviraju komišku. Obje pogače u osnovi čine fileti usoljenih inćuna ili srdela umiješani u mekano dizano tijesto, a nadjev je ono oko čega se naveliko lome koplja. 

Višani, klasičari koji cijene helenski sklad, nadjev stoljećima spravljaju od soli, papra i kapule šufigane na domaćem maslinovu ulju, kao što su nekada činili stari Grci. Komižani su pak bliži talijanskoj virtuoznosti i pinku više gulozi pa su klasični nadjev ‘’podigli’’ dodatkom pomidora koje pridonose punini okusa i razblažuju okus usoljene ribe.

Osim u punjenju, kontra se tuče i u serviranju, pa ćete u Visu pogaču uvijek dobiti narezanu na trokute, a u Komiži na kocke. Jesti je možete toplu ili hladnu, kako vam je po volji i po guštu, a za čiju god varijantu se odlučite, sigurni smo da nećete požaliti – i tražit ćete još! 

Iako se oko puno toga kontreštaju, i Višani i Komižani složno će vam potvrditi da uz njihovo jedinstveno jelo najbolje prija čaša vrhunskog crnog vina. Lipanovićev plavac mali okusom, teksturom i jačinom totalno drukčiji od drugih, savršeno će upotpuniti vašu višku rapsodiju. Ako nam ne vjerujete, dođite i uvjerite se, a našu vinariju – osim s lijepim uspomenama – možda napustite i s originalnim receptom. 

Tradicija duga 150 godina