Agave umiru cvjetajući

29.05.2022 | Novosti

Posjetite li vinariju Lipanović, toplu dobrodošlicu poželjet će vam i čudesna stoljetna biljka neobična izgleda, koja je svoje mjesto pod viškim suncem pronašla na samom ulazu u vinski podrum.  

Ponad samog centra Visa, uz cestu koja vodi ka Komiži, svojom atipičnom ljepotom ističe se visoko stablo agave s prizemnim rozetama od mesnatog, zeleno-plavkastog lišća. Pronaći ćete ga na samom ulazu u podrum naše vinarije gdje već na prvi pogled šarmira sve ljude dobre volje željne ugodnog druženja uz finu papicu i još finiju kapljicu vrhunskog viškog vina.  

Ova osebujna ljepotica koja život crpi iz krša, suhog vremena i vrućine prošlog je ljeta na najljepši i najraskošniji način obilježila 30. godišnjicu otvaranja našeg vinskog podruma. Vidjeti je u cvatu zaista je očaravajuće iskustvo jer prilika je to koja se rijetko pruža. Agava, naime, cvjeta samo jednom, a na procvat se čeka i po nekoliko desetljeća. 

Visoka i ponosna, zabljesnula je u trenutku koji ni sami ne bismo znali bolje odabrati. Sada pak, iako još uvijek u punom sjaju, odbrojava svoje posljednje dane pod žarkim otočkim suncem, praćena što sjetnim što znatiželjnim pogledima vlasnika i gostiju vinarije. Posjetite je zato što prije, dok još možete! 

Znamo već da sve što je lijepo kratko traje, ali prava ljubav zaborava nema. Stoga našoj voljenoj agavi u čast dižemo čašu i zahvaljujemo joj na novom životu koji će se iz njenih plodova razviti u godinama i desetljećima pred nama. Ovo je otočki život, nama se ionako nikamo ne žuri…  

Tradicija duga 150 godina