Viški plavac – Totalno drukčiji od drugih

04.06.2021 | Novosti

Pjeskovito tlo daje viškom lavcu jedinstven okus i neusporedivu snagu. Jeste li dovoljno hrabri da osjetite sve njegove moći?

Viški plavac vrhunsko je vino koje nastaje iz najstarije poznate sorte crnoga grožđa – plavca malog. Ono što viški plavac mali uistinu čini posebnim leži u njegovim korijenima – doslovno. Naime, korijenje njegovih loza nalazi se u pijesku dubokog profila pa loza uživa u izvanrednoj kombinaciji dubinske vlage u tlu i osunčanosti na površini.

S obzirom na to da se uzgaja u pjeskovitim tlima – egzaktnije rečeno, na karbonatnim pijescima nastalima nanosima vjetra – naš plavac je čisti original, s posve drukčijim okusom od plavaca koji se uzgajaju na Braču, Hvaru ili Pelješcu.

Od lipnja do jeseni na otoku Visu traje izrazito sušna sezona u kojoj rijetko padne koja kap kiše, no pjeskovito tlo lozi će dati dovoljno vlage kako bi kvaliteta grožđa uistinu bila izvanredna.

Viški plavac mali od svih se ostalih izdvaja kvalitativnim potencijalom, s jačinom koja ne pada ispod 14,5 %. Intenzivno je tamne, rubinske boje za koju je zaslužan tanin u kožnatim opnama zrna. Specifičan je po svom blago gorkom, ali ugodno trpkom okusu te veoma bogatom i složenom mirisu u kojem se prepliću opojne arome prezrelog tamnog voća. Vino je to izuzetno dugog finiša u ustima, mekanih baršunastih tanina koji su savršeno ukomponirani u strukturu vina. Idealno je za izradu arhivskih vina i dugo odležavanje.

Tradicija duga 150 godina