Viška vugava – Samo je jedna kraljica!

10.05.2021 | Novosti

Tisućljeća joj sjajno stoje! Pročitajte priču o vugavi, ponosu Visa i najstarijoj hrvatskoj vinskoj sorti

Višku vugavu s razlogom se smatra kraljicom bijelih vina u Dalmaciji. Tisućljećima ta jedinstvena vinska sorta raste i sazrijeva daleko od kopna, okupana morem i mediteranskim suncem.

Vugava Vinarije Lipanović uzgaja se na tlu zvanom po viški “žalika” ili “oštrica” u Dračevu Polju, na blagim i osunčanim padinama.

Krasi je divna, prirodna zlatnožuta boja, kao i specifičan, ugodan, dubok i pun miris. Vugava daje vino izrazito punoga tijela te zamamno ugodne voćne arome, a krase je iznimna svježina i pitkost. U našoj vugavi osjetit ćete mirise vinogradarske breskve, badema i jabuke, dok ćete već pri prvom kušanju prepoznati raskošan okus medne note koja sugerira slatkoću iako je vino 100 % suho.

DNK analiza potvrdila je vugavu kao autohtonu hrvatsku vinsku sortu, s unikatnim profilom koji se ne podudara s niti jednom drugom sortom na svijetu, a otok Vis njezin je svojevrsni genetski centar.

Uostalom, don Frane Bulić, otac hrvatske ampelografije (znanost koja proučava loze američkih, euroazijskih i istočnoazijskih skupina roda Vitis, a posebno sortu vinove loze Vitis vinifera L.), autor najstarijeg i najrelevantnijeg ampelografskog atlasa te jedan od najuglednijih dalmatinskih konzervatora starina i povjesničara umjetnosti s prijelaza 19. u 20. stoljeće, opisao je vugavu kao “izvrsnu i ponajbolju sortu u srednjoj Dalmaciji”. 

Tradicija duga 150 godina