Vis – Kolijevka hrvatskog vinogradarstva

07.04.2021 | Novosti

Otok Vis neprocjenjiv je mediteranski dragulj, poznat po očuvanim prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini, predivnim morskim vizurama, opuštenim žiteljima – i vinarskoj tradiciji koja seže duboko u prošlost.

Duga tradicija s antičkim korijenima

Mnoge stranice povijesti ispisane su na Visu, otoku koji su nastanjivali stari Iliri, Grci, Rimljani… Arheološki nalazi potvrđuju kako je bio naseljen još u pretpovijesno doba, a u vrijeme antike postao je važno odredište starogrčkih kolonizatora koji su u blizini današnjega grada Visa bili osnovali povijesno naselje Issu.

Zahvaljujući ugodnoj sredozemnoj klimi i pogodnom zemljištu, vinogradarska priča u ovome dijelu Jadrana počinje veoma rano, prije više od dva tisućljeća, pa su tako na Visu i susjednom Hvaru pronađene vinske posude te kovanice s otisnutim simbolima vinove loze i vinskog vrča koje datiraju još iz 6. stoljeća pr. Kr.

Bez ikakve sumnje, Vis je visoko kotirao među antičkim vinoljupcima, što dokazuju i zapisi grčkog povjesničara Agatarhida iz 2. stoljeća pr. Kr. u kojima se navodi kako su viška vina bolja od svih ostalih! U konačnici, cijela povijest otoka usko je vezana uz vinarstvo i vinogradarstvo, a početkom 20. stoljeća čak je trećina njegove površine bila zasađena vinovom lozom. Naravno, duga tradicija iznjedrila je i specifične vinske sorte na čiji spomen zatitra nepce svakog istinskog poznavatelja dobre kapljice.

Legendarna vugava 

Vis je dom mnogih autohtonih vinskih sorti koje nose zvučna imena kao što su crljenak viški, glavanjuša, krstičevica, palaruša, kurtelaška i tanetova. U vinogradima je snažno zastupljen i plavac mali, jedna od najpoznatijih sorti srednje i južne Dalmacije. Međutim, vinska priča o našem otoku ne može proći bez spomena vugave (ili bugave, kako je još zovu mještani), koja definitivno spada među najkvalitetnije bijele sorte u Hrvatskoj.

Vugava se na Visu uzgaja od davnina, a upravo ovdje je i najrasprostranjenija. Karakterizira je profinjena voćna aroma, pitkost, svježina i visok postotak alkohola, a zahvaljujući većoj koncentraciji šećera, tradicionalno se koristi za izradu slatkih prošeka. Pravim gurmanima zasigurno će biti važno znati da se vugava izvrsno slaže sa školjkama, lignjama, škampima i bijelom ribom, dok je u varijanti prošeka idealna pratnja tvrdim sirevima.

Dođite na čarobni Vis, okusite slavnu vugavu i doživite vinsku priču koja traje od pamtivijeka. Živjeli!

Tradicija duga 150 godina