Slavimo 20 godina degustacija u našem podrumu!

28.07.2022 | Novosti

Prije točno 20 godina, u srpnju 2002. godine održali smo prvu komercijalnu degustaciju vina ne samo u našoj vinariji već i na čitavom otoku! Treba se prisjetiti kako je u to vrijeme turizam na Visu praktički bio egzotična strana riječ. Do devedesetih godina otok je bio potpuno zatvoren za javnost, privatni smještaj uopće nije postojao, a od turističke infrastrukture postajala su tek dva malena hotela. Degustacije… za koga?

Nismo ni mi točno znali, ali znali smo da imamo proizvod i znali smo da imamo priču. Vina nikad nisu bila upitna. Vugava i plavac sa “zabranjenog otoka” uvijek su izazivali strahopoštovanje, no proizvodnja je tad još bila debelo ispod kapaciteta, a distribucije gotovo da nije ni bilo. No umjesto da kucamo na vrata, mi smo širom otvorili svoja! Netko će već otkriti da proizvodimo fantastična vina, netko će već poželjeti posjetiti jedini vinski podrum na svijetu smješten u vojnom tunelu iz Drugog svjetskog rata, netko će već osjetiti ljubav kojom generacije i generacije Lipanovića oplemenjuju ovu sveto viško tlo i, uz svojsku pomoć sunca, iz njega crpe najzamamniji nektar poznat čovječanstvu.

Neki su nas otkrili, neki poželjeli, neki čak i osjetili. Pa bi nas preporučili poznanicima i krug se širio i širio, toliko da smo u ovih 20 godina kroz raznorazne degustacije u našem podrumu i vinogradima ugostili više od 100 tisuća posjetitelja iz 120 zemalja svijeta! Ove brojke i danas nam zvuče suludo – tko bi im se ikad nadao! – zato radije statistiku vodimo u prijateljstvima. Kad smo započinjali, htjeli smo privući goste, no nismo znali da zapravo stvaramo zajednicu. Ljubitelji vina, naime, prepoznaju se na prvu, uvijek imaju zajedničke teme i jako, jako vole nazdravljati – suncu, moru, životu, svemu. I bili oni iz Južne Afrike, Trinidada i Tobaga, Koreje, Ukrajine, Kanade ili Farskih Otoka – a to su samo države iz kojih smo u posljednjih nekoliko mjeseci dočekali goste a ispratili prijatelje – uz dobru kapljicu uvijek ćemo pronaći razlog za zdravicu.

Dvadeset godina kasnije, naizgled znamo što radimo. Prema najčešćim željama naših posjetitelja osmislili smo tri vrste degustacija, ponuda je tipizirana, jasna i transparentna, no svaki novi susret s nekom novom grupom jedinstven je i poseban poput viških vina i otočkih specijaliteta koje nudimo i dijelimo s našim novim prijateljima. Prije 20 godina otvorili smo vrata svog svijeta i dopustili životu da nas iznenadi. Otad, iznenađenjima nema kraja.

Nazdravimo prekrasnim životnim iznenađenjima zajedno, na vašem sljedećem posjetu našim mitskim podrumima!

Tradicija duga 150 godina