Paola Bosch u Vinariji Lipanović

15.03.2021 | Novosti

Otkako je prije gotovo 15 godina prvi put kušala autohtone istarske i dalmatinske kapljice, Paula Bosch iz godine u godinu Hrvatskoj se stalno vraća, neumorno otkriva i aktivno promiče hrvatske sorte i vinare.

Krstarenje po mjeri hedonista 

U ljeto 2019. s legendom hrvatske kulinarske scene, chefom Brankom Ognjenovićem, osmislila je jedinstveno eno gastro krstarenje jadranskom obalom. Na svom, kako ga je nazvala, “Otkrivajućem putovanju”, Paula Bosch i njezini gosti posjetili su mjesta koja su nekad bila samo mrlje na karti, a danas im prepoznatljivost i popularnost raste zahvaljujući bogatim i posve jedinstvenim vinorodnim područjima. Naravno da se na njezinoj ruti našao i otok Vis, kolijevka vinogradarstva u Hrvatskoj, a čast da ih ugosti i upozna s viškim vinima imala je upravo Vinarija Lipanović.

Degustacijski slijed  

Enološko putovanje počeli smo s viškom kraljicom vugavom, autohtonom bijelom sortom koja raste samo na Visu. Nakon kušanja vugave koja je zaštitni znak i Visa i Vinarije Lipanović, s nemalim ponosom naše smo goste upoznali s palarušom. Tu drevnu i posve unikatnu sortu spasili smo od zaborava, no kako je njezino njegovanje iznimno zahtjevno, proizvodi se u neznatnim količinama pa je svaka zlatna kap vrhunski enološki doživljaj. Gospođu Bosch je oduševila. Iako je u Michelinovim zvjezdicama ovjenčanom minhenskom restoranu Tantris upravljala podrumom s oko 35.000 butelja, raritete poput palaruše rijetko je pronalazila.

Posjet je završen kušanjem našeg plavca malog za koji je grupa gospođe Bosch jednoglasno izjavila da je riječ o najboljem plavcu malom koji su ikad pili.

Mali, kvalitetni i posvećeni

Gospođi Bosch nisu promaknule ni posebnosti naše vinarije ni posvećenost vinima. „Sve je manje vinara kojima je kvaliteta iznad zarade, koji ne rade za što veću zaradu i u svom se poslu vode željom za stvaranjem nečega posebnog, poput Vinarije Lipanović“, izjavila je Paula Bosch i dodala kako upravo zahvaljujući tome naša vina, kojima su se častili, za nju imaju neprocjenjivu vrijednost.

Lagali bismo kad bismo rekli da nas pohvale Paule Bosch nisu dirnule. Riječ je o jednoj od najboljih svjetskih sommelierki, kojoj je još 1998. ugledni francuski vodič Gault&Millau dodijelio prestižnu titulu sommelierke godine.

Pročitajte više o iskustvima gospođe Bosch u izvornom tekstu (PDF)

Tradicija duga 150 godina