Palaruša – Princeza na zrnu grožđa

01.09.2022 | Novosti

Jedino u našem podrumu možete kušati vino napravljeno od drevne viške sorte palaruše. Punih 12 godina nam je trebalo da je spasimo od izumiranja, uzgojimo i buteljiramo, ali vrijedila je svake muke 

Palaruša je jedna od autohtonih viških sorti za čije smo se očuvanje grčevito borili dulje od desetljeća. Kao prava princeza među našim sortama, palaruša je kapriciozna, svojeglava i komplicirana. Slabo rađa i malo grožđa daje pa su je naši preci sadili na najneplodnijim lokacijama dok je zahvalnija i isplativija vugava zaokupljala svu njihovu pažnju. Nisu bili u krivu, palaruša istinski traži tetošenje, no njezine kvalitete stostruko nadmašuju sve njezine možebitne mane.

Najljepši grozd na svijetu 

Za početak, ova sorta je blaženo neosjetljiva na bolesti pa je treba minimalno tretirati, a njen grozd – kad joj strpljivo daš pravu šansu da ga uopće razvije – prizor je koji oduševljava. Koliko strpljivo, pitate se? Punih 12 godina sadnje, divlje podloge, kalemljenja i slanja u rasadnike bilo je potrebno da odnjegujemo princezino grožđe za prvih 100 litara vina. Ali tih 100 litara pravo je tekuće zlato!

Tekuće zlato 

Već je prva berba pokazala fantastičnu jantarnu boju bez dana maceracije, što nam je ukazalo da bi ova sorta već nakon sedam dana tradicionalne maceracije s hostinama (peteljkovinama), kakva se provodila prije nekih 50 – 100 godina, mogla bez problema odležati i više od 20 godina. Njen okus, koji karakterizira za bijela vina nesvakidašnja blaga trpkoća, potkrijepio je naše slutnje da je ovo vino s potencijalom za izrazito dugo odležavanje.

Ozbiljno vino za posebne prilike 

No riječ je o okusu za prave konosere jer ovo nije još jedno od komercijalnih, trendovskih bijelih vina. Ovo je vino ozbiljnog, teškog okusa, vino koje možda nije za svaki dan, ali nepce zato pamti svaki jedinstveno kompleksni gutljaj. U tolikoj mjeri da će jedan gutljaj biti dovoljan da ovo vino bez problema prepoznate na svakom “blind tastingu”. Palaruša je, naprosto, jedno nezaboravno iskustvo!

Više od desetljeća nakon prvih pokušaja, ovu autohtonu sortu smo spasili od izumiranja i danas je buteljiramo, jedini na planetu! Svratite u naš jedinstveni podrum i, ako ste stvarno, stvarno dobri, možda vam naša princeza na zrnu grožđa ukaže čast i dopusti vam da joj poljubite čašu. 

Tradicija duga 150 godina