Likeri i rakije – od aperitiva do likarije

14.07.2021 | Novosti

Likeri i rakije sveprisutni su u dalmatinskim domaćinstvima. Jeste li probali neku od naših 15 zamamno aromatičnih žestica?

U Dalmaciji ćete rakiju pronaći u baš svakom domaćinstvu. Naš narod vjeruje u njezina ljekovita svojstva pa je koristi kod gotovo svih vrsta otvorenih ozljeda. Rakija se pije u svim sretnim i tužnim prigodama, a u izdašnim količinama stavlja se i u tradicionalne božićne kolače – ili barem tako naše domaćice opravdavaju sve praznije boce žestice…

Rakija se proizvodi destilacijom različitih tipova fermentiranog voća, a savršeno je komplementarna s proizvodnjom vina jer se peče na ostacima grožđa nakon tiještenja. Tradicionalne vrste rakija otoka Visa su travarica, rogačica, višnja i smokva, a u vinskome podrumu Lipanović proizvodi se čak 15 različitih vrsta rakija i likera.

Biljne rakije: travarica, koromač, kadulja

Tamne rakije: mirta, orahovica

Voćni likeri: naranča, limun, višnja, medica, smokva, rogač, oskoruša

Specijalne rakije: komovica, lozovača, vinjak taramut

Lozovača se dobiva iz tekućeg i krutog dijela vinske pokožice, vinjak se radi destilacijom vina, dok je baza svim ostalim rakijama i likerima komovica. Ona se proizvodi od fermentirane vinske pokožice koja ostaje nakon proizvodnje vina, a zatim se u nju na maceraciju dodaju ljekovite trave ili svježe voće. Dio komovice flašira se kao zasebna sorta rakije.

Svakako preporučujemo degustaciju našeg originalnog vinjaka Taramuta koji se dobiva destilacijom vugave i plavca malog u jednakim omjerima, s izrazito dugim odležavanjem.

S oduševljenjem ćemo vam ponuditi vrhunski vinjak Taramut, proizveden od berbe 2009. godine, koji je nakon dugih 10 godina odležavanja u hrastovim bačvama napokon spreman za degustaciju. Nikako ne propustite kušati čašicu tog sofisticiranog eliksira!

Lozovaču smo počeli proizvoditi 2019. godine dozrijevanjem u murvinim (dudovim) bačvama i jedva čekamo da za 10 godina s vama podijelimo aromatično-ljekovite plodove našega rada i truda, ali i ljubavi i brižnosti kojom se posvećujemo svakom našem proizvodu.

Tradicija duga 150 godina